Poseidon
Önem açısından Zeus’tan sonra geldiği kabul edilen Poseidon denizlerin tanrısı olarak korku uyandırırdı. Denizleri denetleyip ve depremlere yol açmaktaydı.
Poseidon, Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşi on iki Olympos’lu tanrıdan biridir. Hem insanlar hem de tanrılar tarafından korkulan biri olmuştur. Poseidon çok acımasız, aksi ve kinci biriydi. En önemli silahı Trident denen üç dişli bir yabaydı ve bu yabayı yere vurduğunda depremler meydana gelir. 3 dişli yaba, at, yunus ve boğa ile sembolize edilmektedir.
Poseidon’un Ülkesi
Tanrılar Olympos Dağı’nda kura çekerek yerlerini belirlerken Poseidon’a denizler çıkmıştır. Onun gücü aynı zamanda gölleri ve tatlı su pınarları dahil diğer kaynakları da kapsamaktaydı.
Poseidon’a depremlere yol açabilmesi nedeniyle “Dünyayı Sarsan” da denilmekteydi. Zıpkınını kullanarak fırtınalar oluşturuyor, dalgaları istediği yüksekliğe ulaştırabiliyor, deniz canavarlarını çağırıyor, toprak kaymalarına ve sellere sebep olabiliyordu. Zeus’tan başkasına hesap vermek zorunda değildi, ancak Zeus bile onun zararlar oluşturmasını engelleyemiyordu.
Poseidon denizlere egemen olmasına rağmen kendi ülkesini yeterli bulmamaktaydı. Daha fazlasını istemekteydi. Poseidon, Zeus’a cephe alan ilk üç tanrıdan biriydi ve tanrıların yöneticisi olmak istiyordu.
Atina için Kavga
Poseidon Atina kenti için bilgelik tanrıçası Athena ile çatışmaya girmiştir. Bu çatışmadan önce de aralarında gerginlik bulunmaktaydı. Poseidon denizlerin tanrısıydı ve okyanusun sadece kendi yaratıklarına ait olmasını istiyordu. Athena ölümlülere gemi yapımını öğreterek Poseidon’un egemen olduğu yerleri insanlara açmış oldu. Ayrıca bazı söylencelere göre Poseidon son derece vahşi ve güzel olan atı yaratmıştı. Athena ölümlülere ata gem vurmayı öğreterek onların Poseidon’un yaratısını evcilleştirip kendi amaçları için kullanmalarını sağladı. Bu nedenlerle bu iki tanrı arasında bir gerilim bulunmaktaydı. Her birinin Atina kenti üzerinde hak iddia etmesi üzerine bu gerilim iyice arttı.
Bir söylenceye göre Zeus Atina kenti halkına kendi tanrılarını seçmelerini istemiştir. Halk zeytin ağacının tuzlu su kaynağından daha yararlı olduğuna karar verip Athena’yı kentin koruyucusu olarak seçmişlerdir.
İktidar Kavgası
Poseidon bu olaydan sonra hemen pes etmeyerek başka kentleri ele geçirmek için tanrılara ve tanrıçalara meydan okumaya devam etmiştir. Bir çok çatışma yaşandı, ancak çoğunlukla kaybeden Poseidon olmuştur. Bazı kavgalar;
• Dionysos’la Naksos Adası için çatıştı ve yenildi.
• Delphi için Apollo ile çatıştı ve yenildi.
• Aegina için Zeus’a meydan okudu ama yenildi.
Tüm bu yenilgilere karşı birçok kent Poseidon’u koruyucuları olarak tanımıştır. İyon Birliği’ne dahil olan on iki kentin temsilcileri her yıl bir Poseidon tapınağında toplantı düzenlediler.
Poseidon’un Kraliçesi
Amphitrite, Nereus (denizlerin yaşlı adamı) ile Doris’in (Oceanus’un kızlarından biri) kızıydı. Dalgaları temsil eden ve Nereidler denilen deniz perilerinden biriydi.
Bir gün Amphitrite kardeşleri ile Naksos Adası’nda şarkı söyleyip dans ederken Poseidon onu gördü ve aşık oldu. Amphitrite’yi karısı olması için kaçırdı. Diğer söylenceler Amphitrite’nin kolay teslim olmadığını aktarıyor.
Poseidon denizlerin hakimiydi ama Amphitrite ondan fazla etkilenmedi. Onun babası Denizlerin Yaşlı Adamı, Poseidon’dan çok önce iktidarda olan bir tanrıydı. Öte yandan Poseidon ona göre aşık olduğunu açıkladı; reddedilmeye alışkın değildi. Amphitrite Poseidon’la hiçbir şekilde ilişkiye girmek istemediğinden okyanusun derinliklerine kaçmaya çalıştı ama her seferinde bir grup yunus Amphitrite’yi yakalayıp Poseidon’a teslim etti. Sonunda genç kız Poseidon’un karşı olmayı kabul etti.
Poseidon’un Sevgilileri ve Çocukları
Kardeşi Zeus gibi Poseidon’un da çok sayıda ilişkisi oldu. Poseidon’un karısı ne kıskanç ne de kindardı. Poseidon hem ölümlülerle hem de ölümsüzlerle ilişkiye girdi ve çok sayıda çocuğu oldu. Bazı ilişkileri;
Aethra, Trezuen kralının kızı. Poseidonla ilişkisinden Theseus isimli çocuk ünlü bir kahraman oldu.
Amymo
ne, Kral Danaus’un elli kızından biridir. Poseidon Amymone ile ilişkiye girdikten sonra zıpkınıyla bir kaynak oluşturarak onun ailesine su taşımasına yardımcı oldu. Amymone ve Poseidon’un Nauplius adında oğulları oldu. Nauplius denizler ve astronomi alanındaki derin bilgisi sayesinde denizcilerin gözünde bir kahraman oldu.
Demeter, bu ilişkiden Desponia adında bir orman perisi ile Arion adında vahşi bir at dünyaya geldi.
İphimedia, mutsuz bir evlilik yaşıyordu ve Poseidon’a aşıktı. Poseidon’un bu ilişkiden Dev Ephialtes ve Otus adında iki oğlu oldu.
Medusa, saçları yılan ve karşısındakini taşa dönüştüren korkunç bir görünüşe sahip bir Gorgon. Bazı söylenceler Medusa’nın her zaman korkunç bir yaratık olmadığını ileri sürüyor; bir zamanlar çok güzel bir kadınmış ve Poseidon onun güzelliğine vurulmuş. Poseidon ve Medusa Athena’nın tapınaklarından birinde ilişkiye girdi. Bu olay bakirelik tanrıçası olan Athena tarafından Medusa’nın cezalandırımalsına neden oldu ve Medusa’yı o korkunç hale dönüştürdü. Aynı zamanda Perseus’un Medusa’yı öldürmesine yardımcı oldu.
Thusa, Phorcy’nin kızı. Poseidon’la ilişkisi sonucundan meydana gelen çocukları ile ünlüdür: Kiklop Polyhemus. Polyhemus Kiklopların soyundan gelmiyordu. Aksine şiddet yanlısı, yabanıl, insan yiyen bir yaratıktı.
Poseidon ve Truvalılar
Zeus’a karşı isyana kalkıştıkları için ceza olarak Apollon ile Truva Kral Laomedon’un hizmetine gönderilir. Laomedon ona şehir etrafında büyük duvarlar inşaatını yapmaları görevini verir ve karşılık olarak onu ödüllendireceğinin sözünü verir. Bunun karşılığında bir ücret alacaklardı ancak Laomedon’un ücreti ödememesi her iki tanrıyı da öfkelendirdi. Apollo kentte bir salgın çıkmasını sağladı ve öcünü almış oldu. Poseidon da Truva’ya sürekli deniz canavarları gönderdi ama öfkesi geçmedi.
Truva Savaşı’nda Zeus ona bu işe karışmamasını emretmesine rağmen Poseidon Yunanlıların yanında yer alarak savaş sırasında herkese zor anlar yaşattı.
Kaynakça:
Sears, K. (2021) “Mitoloji 101”, Say Yayınları.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Poseidon
2 Yorum. Yeni Yorum
Gayet bilgilendirici bir makeleydi. Bunun gibi yunan mitolojisi hakkında daha çok makale olsa çok güzel olur.
Tanrılara bak aşk-ı memnu dizisi çekiyorlar sanki