Hiperventilasyon Nedenleri Nelerdir ?

Hiperventilasyon Nedenleri Nelerdir ?

Hiperventilasyon Nedenleri Nelerdir ?Hiperventilasyon, çok hızlı nefes almaya başlanılan bir durumdur. Sağlıklı solunum, oksijen, karbondioksit soluması arasında sağlıklı bir denge ile gerçekleşir. Soluduğunuzdan daha fazla nefes alarak hiperventilate oluşur ve bu denge bozulur. Bu, vücutta karbondioksitte hızlı bir azalmaya neden olur. Düşük karbondioksit seviyeleri, beyne kan sağlayan kan damarlarının daralmasına yol açar. Beynin kan beslenmesindeki bu azalma, parmaklarda karıncalanma ve baş dönmesi gibi semptomlara yol açar. Şiddetli hiperventilasyon bilinç kaybına da yol açabilir. Bazı insanlar için hiperventilasyon nadirdir. Sadece korku, stres ya da fobi anında paniğe kapılmış bir cevap olarak ortaya çıkar. Diğerleri için bu durum, depresyon, anksiyete veya öfke gibi duygusal durumlara bir cevap olarak ortaya çıkar. Hiperventilasyon sık görülen bir olay olduğu zaman hiperventilasyon sendromu olarak bilinir.

*Yaygın hiperventilasyon nedenleri
Hiperventilasyona yol açabilecek birçok faktör vardır. Bu durum en sık anksiyete, panik, sinirlilik veya stresten kaynaklanır. Genellikle panik atak şeklini alır.

Diğer nedenler şunlardır:

*kanama

*uyarıcı kullanımı

*aşırı dozda ilaç (örneğin aspirin doz aşımı)

*şiddetli acı

*gebelik

*akciğerlerde enfeksiyon

*kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya astım gibi akciğer hastalıkları

*kalp krizi gibi kalp rahatsızlıkları

*diyabet

*baş yaralanmaları

*6.000 feet üzerinde uçakla seyahat

Hiperventilasyon ciddi bir sorun olabilir. Semptomlar 20 ila 30 dakika sürebilir. Aşağıdaki belirtiler olduğunda hiperventilasyon için tedavi aranmalıdır:

*ilk kez hızlı, derin nefes alma

*evde bakım seçeneklerini denedikten sonra bile kötüleşen hiperventilasyon

*ağrı

*ateş

*kanama

*endişeli, gergin hissetmek

*sık sık iç çekiş veya esneme

*çarpıntı ve seri kalp atışı

*denge, sersemlik veya vertigo ile ilgili sorunlar

*ellerde, ayaklarda veya ağız çevresinde uyuşma veya karıncalanma

*göğüste sıkışma, dolgunluk, basınç, hassasiyet veya ağrı

Diğer semptomlar daha az sıklıkta görülür ve hiperventilasyon ile ilişkili oldukları belli olmayabilir. Bu belirtilerin bazıları şunlardır:

*baş ağrısı

*gaz, şişkinlik veya geğirme

• göz seğirmesi

*terlemek

*bulanık görme

*konsantrasyon veya hafıza problemleri

*bilinç kaybı (bayılma)

Tekrarlayan semptomlarınız varsa bu durumu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Hiperventilasyon sendromu denilen bir durumunuz olabilir. Bu sendrom iyi anlaşılmamıştır ve panik bozukluğuna benzer semptomlara sahiptir. Genellikle astım olarak yanlış teşhis edilir.

*Hiperventilasyon tedavisi
Akut hiperventilasyon vakalarında sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Size rehberlik edecek birisinin bulunması yararlı olabilir. Bir atak sırasında tedavi hedefi, vücudunuzdaki karbondioksit seviyelerini arttırmak ve solunum hızınızı yavaşlatmak için çalışmaktır. İşin uzmanı doktor tarafından yaptırılacak hareketler ve ilaç tedavileri çözüm için iyi olmaktadır.

*Stres azaltma
Eğer hiperventilasyon sendromunuz varsa, ona neyin sebep olduğunu bulmak isteyeceksiniz. Anksiyete veya stresiniz varsa, durumunuzu anlamanıza ve tedavi etmenize yardımcı olacak bir psikolog görünmek iyi gelecektir. Stresi kontrol edip yönetme ve nefes alma yöntemlerini öğrenmek durumunuzu kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

*Akupunktur
Akupunktur ayrıca hiperventilasyon sendromu için etkili bir tedavi olabilir. Akupunktur, eski Çin tıbbına dayalı alternatif bir tedavidir. İyileşmeyi desteklemek için vücudun bölgelerine ince iğneler yerleştirmeyi içerir. Akupunkturun anksiyeteyi ve hiperventilasyonun şiddetini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

*İlaç
Şiddetine bağlı olarak, doktorunuz ilaç reçete edebilir.

*Hiperventilasyon önlenmesi
Hiperventilasyonu önlemek için solunum ve gevşeme teknikleri öğrenebilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

*meditasyon

Hiperventilasyon Nedenleri Nelerdir ?

alternatif burun deliği nefes alma, derin nefes alma ve tam vücut solunumu, tai chi, yoga veya qigong gibi zihin / vücut egzersizleri içerir. Düzenli egzersiz yapmak (yürüme, koşma, bisiklet, vb.) Ayrıca hiperventilasyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

Hiperventilasyon belirtilerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız sakin kalmayı unutmayın. Solunumunuzu tekrar izlemek için evde bakım solunum yöntemlerini deneyin ve doktora gittiğinizden emin olun. Hiperventilasyon tedavi edilebilir, ancak altta yatan sorunlarınız olabilir. Doktorunuz sorunun kökenine ulaşmanıza ve uygun bir tedavi bulmanıza yardımcı

Sonraki makale
İyi Bir Yönetici Nasıl Olmalıdır?
Önceki makale
Soğuk Burun Ne Anlam İfade Eder?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

11. Sınıf Kimya Seti sepete eklendi.