Neden Diğer Canlılara Göre Daha Geç Yürümeye Başlarız?

Neden Diğer Canlılara Göre Daha Geç Yürümeye Başlarız?

4444_3Şüphesiz insanlar, canlılar aleminin efendisi ve en gelişmiş varlığıdır. Canlılar içinde organizasyon seviyesi arttıkça, yavru bireyin, yürüyebilecek ve kendine bakabilecek hale gelmesi alt basamaklara göre daha yavaş oluyor. Örnek olarak bir ceylan yavrusu doğduktan birkaç dakika sonra yürüyüp, koşarken; bir insan doğduktan ancak 1 yıl kadar sonra yürümeye başlayabiliyor.

Memeli canlıların genel özelliklerine bakarsak, gelişimlerinin tamamını annenin vücudundan tamamladığını görürüz. Bunun sayesinde yavrular, daha güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebilir ve gelecek nesiller korunmuş olur. Daha gelişmiş türlerin yavru sayıları da diğerlerine göre azdır. Gelişim seviyesi arttıkça da bu sayı gittikçe azalır. Gelişmiş canlılar, yeni bireylerin geleceklerini daha rahat kurmaları için ve nesillerinin devamını sağlama almak için üreme sıklıkları düşüktür. Aynı zamanda üreme sonucu doğan yavru sayısı da azdır. Bu şekilde ebeveynlerde enerjiden tasarruf ederken, diğer yandan yeni bireylerle daha fazla ilgilenebiliyorlar. Fakat doğadaki tehlikelere karşı bu kadarı yeterli olmuyor. Avcılar her zaman zayıf olanı seçerler. Bir yavruda her zaman savunmasızdır. Bunun için ebeveyn yavruyu korumakta ya da kaçırmakta hızlı olmalı. Eğer bir tür tehlikelere karşı kapalıysa birey kaybetmesi zordur. Fakat tehlikelere karşı koyamıyor ya da tehlikelere karşı açıksa o zaman yeni bireyleri kaybetmesi daha olasıdır.

4444_2

Vahşi doğada bir ceylan yavrusunun, bir çita yavrusunun veya bir sırtlan yavrusunun bir aslan ile ya da başka bir yırtıcı ile karşılaşması oldukça yüksek bir olasılıktır. Vahşi doğada bir yavru her ne kadar zor olsa da, doğduktan sonra kaça bilmelidir. Milyonlarca yıllık gelişimlerinden sonra, fizyolojik olarak bulundukları ortama uyum sağlamış olan canlılar bunu başarabilmektedir. Örneğin; bir ceylan yavrusu doğduktan birkaç dakika sonra ayağı kalkıp yürüyebilir, hatta koşabilir.

Fakat biz insanlar böyle bir bölgede gelişip bu özellikleri kazanmadık.Yani böyle bir uyuma sahip değiliz. Bu yüzden bizler doğduktan sonra hemen yürüyemeyiz.Yeni doğmuş bir insan bebeğin; sinir, kas ve iskelet sistemi gelişimini tamamlamamış olduğu için bizler doğduktan kısa bir süre sonra yürüyemeyiz.

Sonraki makale
De-Quervain Tiroiditi(Viral Tiroidit) Nedir?
Önceki makale
Beynin Sırları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz