Konfor Alanı Nedir ve Konfor Alanı Dışına Nasıl Çıkılır?

Konfor Alanı Nedir ve Konfor Alanı Dışına Nasıl Çıkılır?

Son zamanlarda sık sık kulağa çalınan konfor alanı sözü, insanların ilerlemesini engelleyen, zamanla pas tutmalarına neden olan davranışsal bir ruh halidir. Kişinin kendini güvende hissettiği alan olarak tanımlanabilecek konfor alanının sınırlarını geçmek, istenilen hayata ulaşmak için mutlak koşuldur. Bu alanda takılıp kalan kişiler, bu durumun onları köreltip yıprattığının farkına varmazlar.

Konfor Alanı Nedir?

Adı gibi sempatik olmayan konfor alanı, kişinin stres yapmadan veya endişe duymadan kendisini rahat ve güvende hissettiği psikolojik bir ruh halidir. Kendimizi rahat hissettiğimiz her an bir konfor alanı içerisindeyiz demektir. Her şey yolunda, iyi gibi gelmektedir ve egomuz bizi bu alanda tutmak için çabalar. Ancak bu durum geçicidir ve bir noktadan sonra sıkıcılık, monotonluk hali baş gösterir. Bu anlamda, konfor alanı, azap alanı haline gelir. Kısacası, konfor Konfor Alanı Nedir ve Konfor Alanı Dışına Nasıl Çıkılır?alanında sabitlik söz konusudur ve kişinin hayatında herhangi bir değişim yoktur. Başarılı insanlara baktığımızda kariyerlerinde ilerleyen kişiler, daim konfor alanı dışına çıkmaya çalışır ve değişimi bir yaşam tarzı haline getirir.

Konfor Alanının Dışında Ne Var?

Konfor alanından bir adım dışarıya attığınızda gelişme alanına geçmiş olursunuz. Bireyleri geliştiren ve yeni maceralara, deneyimlere sürükleyen bu alandır. Gelişme alanının iki tık dışı ise panik alanı olarak bilinir. Panik alanında korku, huzursuzluk, saldırganlık, çaresizlik gibi ruh halleri söz konusudur.
Konfor alanının dışı dendiğinde yapmaktan korktuğunuz şeyler akla gelir. Ancak konfor alanının dışına çıkmak için öncelikle kendinize nerede güvende hissettiğinizi sormalısınız. Bu sayede, sınırlarınızın tek tek farkına varırsınız. Örneğin, mutsuzsunuz, kilo alıyorsunuz ancak yemekten vazgeçemiyorsunuz. O zaman konfor alanınızın yemek olduğunu anlamalısınız. Konfor alanınızın dışında sizi bekleyen şeyleri düşündüğünüzde çıkmak için daha fazla motivasyon elde edeceksiniz.

Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?

Sürekli olarak yeni fikirler üretiyor ve kendinizi farklı maceralara atılırken hayal ediyorsunuz. Yeni fikirlerinizi gerçekleştirmek için çabaladığınız zaman, konfor alanınızın dışına çıkarsınız ve kendinizi gerçekten harika hissedersiniz. Sınırlarınızın dışına çıktığınızda neler olabileceğini düşünmeli, kayıplarınızı ve kazançlarınızı yazmalısınız. Bu sayede, konfor alanınızın dışında neler olabileceğini göreceksiniz ve bu da size, korkularınızın üzerine gitmek için bir motivasyon kaynağı olacak. Alıştığınız rahat alanının dışına çıktığınızda her şeyi yapabilecek gücü kendinizde bulursunuz. İlk başlarda hissettiğiniz endişe hissinin rahatlığa dönüştüğünü gördükçe yaptığınız şeyden daha çok keyif alırsınız. Korkularınızın üzerine giderek onların zamanla sizi rahatsız etmediğini görür, korkunuzun tam tersi yönde değişmesine şahit olursunuz. Egoyu dinleyen bireyler ise konfor alanında takılı kalır ve hayallerini her zaman erteler. Konfor alanında kalmak güvenlidir, riski azdır. Ancak risk almadan hayatın tadına varılamayacağı da bir gerçektir.

Konfor Alanına Geri Dönmeyin

Konfor alanınızdan çıkmak için ilk adımı attınız. Artık kendinize inam ve güveniniz yerine geldi. Bu evrede, kararınızı bozarak yeniden konfor alanına dönmeniz, güveninizi sarsar. Kendinize karşı verdiğiniz bir sözü tutmamış olursunuz ve egonuzu mutlu ederek ilerlemek yerine gerilersiniz. Aslında egonun tek amacı, içinde bulunduğunuz durumu ve sizi korumak. Bu nedenle de olabilecek bir değişim süreci, bilinçaltı tarafından otomatik olarak engellenir. Konfor alanından çıkmak ise bu engelleri aşmak demektir. Yani; konfor alanı dışına çıkarak egonuzu da öldürmüş olursunuz. Bu da artık değişimin başlaması ve eski defterlerin kapanması anlamına gelir.

Yenilgilerden Korkmayın

Konfor alanınızın dışına çıkmak, her zaman başarılı olmak demek değildir. Başarıya giden yolda sizi yenilgilere götürecek çukurların da olduğu bir gerçektir. Konfor alanınızın dışına çıkmak istemiyorsunuz çünkü yenilgilerden korkuyorsunuz. Oysaki her yenilginin sizi başarıya daha fazla yaklaştırdığını ve daha tecrübeli kıldığını bilmelisiniz. Yenilgiler sayesinde, başarısızlık ihtimaliniz de azalır. Kısacası, yenilgileri tecrübe olarak görmeniz, onların sizi olumlu yönde geliştirmesine yardım eder.

Kaynakça:
paratic.com
yeniisfikirleri.net
indigodergisi.com

Sonraki makale
Biyoremediasyon Nedir? Petrol Kirliliğinde Kullanım Yöntemleri
Önceki makale
Popüler Eğlenceler ve Oyun Endüstrisinin Topluma Etkisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

AYT Fizik Paketi sepete eklendi.