Fransız Kültürü ve Gelenekleri

Fransız Kültürü ve Gelenekleri

Pek çok insan Fransız kültürünü moda, mutfak, sanat ve mimarlık merkezi olan Paris ile ilişkilendirir; ancak ışık şehri olan Paris dışındaki yaşam çok farklıdır ve bölgelere göre farklılık gösterir. Tarihsel olarak Fransız kültürü Kelt ve Gallo-Roma kültürlerinin yanı sıra bir Cermen kabilesi olan Franks tarafından etkilenmiştir. Fransa başlangıçta Renanya olarak bilinen Almanya’nın batı bölgesi olarak tanımlanmış ancak daha sonra Demir Çağı ve Roma döneminde Galya olarak bilinen bir bölge olarak atıfta bulunulmuştur.

Dil

BBC’ye göre, Fransızca resmi dil ve nüfusun yüzde 88’inin ilk dilidir. Ülkenin 70 milyonluk sakininin baskın dilidir, ancak bölgeye göre birtakım değişkenler gösterir. Fransa Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanlığı’na göre, yaklaşık 120 milyon öğrenciyle Fransızca, dünyada en çok öğrenilen ikinci yabancı dildir. BBC’ye göre, nüfusun yaklaşık yüzde 3’ü Alman lehçelerini konuşmaktadır ve Kuzeydoğu ‘da küçük bir Flaman konuşmacı grubu vardır. Arapça, üçüncü en büyük azınlık dilidir. İtalya sınırına yakın yaşayanlar, ikinci bir dil olarak İtalyanca konuşabilir ve Baskça, Fransız-İspanyol sınırı boyunca yaşayan kişiler tarafından konuşulur. Diğer lehçeler ve diller arasında Katalanca, Breton (Kelt dili), Oksitanca lehçeleri ve Kabyle ve Antillean Creole gibi eski Fransız kolonilerinden diller bulunur.

Din

Katoliklik, Fransa’nın baskın dinidir. Fransız Kamuoyu Enstitüsü (IFOP) tarafından yapılan bir ankette, nüfusun yüzde 64’ü (yaklaşık 41,6 milyon kişi) Roma Katolik olarak tanımlanmıştır. Fransa’daki diğer dinler arasında İslam, Budizm ve Yahudilik sayılabilir. Fransa’da halkın % 23 ile 28 oranında bir grubun, bir din seçimi yoktur.

Değerler

Fransızlar, millet ve hükümetleri ile büyük gurur duyuyorlar ve genellikle ülkeleriyle ilgili olumsuz yorumlardan rahatsız olurlar. Ziyaretçiler, özellikle de Amerikalılar, genellikle yabancılara karşı tutumlarını kaba olarak yorumlamaktadırlar. De Rossi, 16. yüzyılda Fransa’ yı Avrupa civarında kültür, zihin, akıl, bilgi, öğrenme, yaratıcı fakülteler ve kabul edilebilir davranış biçimlerinin geliştirilmesi için bir terim haline geldiğini belirtmiştir. Fransızlar stil ve sofistiktirler ve kamusal alanlarının bile muhteşem bir tonda dizayn etmeleriyle gurur duyarlar.
Fransız Kültürü ve GelenekleriFransızlar eşitliğe inanıyor ve ülkenin sloganının bir parçası: Özgürlük, eşitlik ve kardeşliktir. Birçoğu, slogandaki diğer iki kelimeyle, özgürlük ve kardeşlikten daha fazla eşitliğe önem verdiklerini söylemektedir. Fransa’nın AIDS Ulusal Araştırma Ajansı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransızlar romantizm ve tutkuyu somutlaştırıyor ve evlilik dışı cinsiyete karşı açık bir tutumları vardır. Ülkenin en üst düzey politikacılarının bile evlilik dışı ilişkileri vardır ve bunları gizlemeye çaba göstermedikleri bilinir. Ülkenin laik yapısının bir yansıması olarak, çocukların evlenmemiş çiftlerle doğması yoğun yaşanılan bir durumdur.
Geleneksel evliliğe ek olarak, Fransa’da aynı cinsten çiftlerin evlenmesi yasaldır. Bu, vergi indirimleri gibi aynı evlilik avantajlarının çoğuna sahip, ancak bir ihbarla veya bir başkasıyla evlenerek veya boşanmak yerine Fransız Kültürü ve Gelenekleriçözülebilen bir kurumdur. The Economist’e göre, Fransız çiftlerin üçte ikisi evli olduğu gibi aynı cinsten evlenen evlilik kurumları da mevcuttur.

Fransız Mutfağı

Yiyecek ve şarap tüm sosyoekonomik seviyelerde yaşam için merkezi bir noktadır ve uzun akşam yemekleri etrafında çok sosyalleşirler. Geleneksel bir Fransız yemeği Burgundy şarabında tavuk eti, lardo (küçük şeritler veya domuz yağı küpleri), düğme mantarları, soğan ve sarımsaktan yapılmaktadır. Yemek pişirme stilleri daha hafif yiyecekleri vurgulamak için değişmiş olsa da, birçoğu hala Fransız yemeklerini ağır soslarla ve karmaşık hazırlıkla ilişkilendirmektedir.
Bazı klasik Fransız yemeklerinden Sığır Burginyon (Boeuf bourguignon) kırmızı şarapta marine edilmiş sığır eti güveç, et suyu, sarımsak, soğan ve mantar ile terbiye edilmektedir. Ve Coq au vin, şarapta terbiye edilen bir tavuk yemeğidir ve Burgonya şarabı, lardolar (küçük şeritler veya küp küpler) domuz yağı, düğme mantarları, soğan ve isteğe bağlı sarımsakla Fransız Kültürü ve Gelenekleriyapılmaktadır.

Giyim

Paris, Dior, Hermes, Louis Vuitton ve Chanel gibi birçok üst düzey moda evine ev sahipliği yapmaktadır. Birçok Fransız, sofistike, profesyonel ve şık bir tarzda giyinir. Tipik kıyafetler arasında hoş elbiseler, kıyafetler, uzun paltolar, eşarplar ve bereler bulunur. Haute couture terimi Fransız modası ile ilişkilidir ve gevşekçe el yapımı ya da siparişe göre yapılmış özel dikim kıyafetleri anlamına gelir. Fransa’da, terim kanunla korunmaktadır ve Londra merkezli bir moda yazarı ve editör olan Eva Domjian’a göre Paris Ticaret Odası tarafından tanımlanmaktadır. Bir moda işletmesinin bir Haute couture olarak anılması için veya haute couture terimini reklamında veya başka bir şekilde kullanma hakkını kazanmak için şu kuralları yerine getirmesi gerekmektedir.
1. Bir veya daha fazla donanıma sahip özel müşteriler için siparişe göre tasarım yapmaları
2. Paris’te tam gün en az 15 kişi çalıştıran bir atölye olmaları
3. Her mevsim yılda iki kez, Paris basınına hem gündüz hem de gece kıyafet koleksiyonlarıyla en az 35 çıkış içeren bir koleksiyon sunmaları

Fransız Sanatı

Fransız Kültürü ve GelenekleriFransa’nın her yerinde sanat vardır, özellikle Paris ve diğer büyük şehirlerde birçok kilise ve diğer kamu binalarında Gotik, Romanesk Rokoko ve Neoklasik etkiler görülebilir. Claude Monet, Edgar Degas ve Camille Pissarro da dâhil olmak üzere tarihin en ünlü sanatçılarından birçoğu Paris’ten ilham aldılar ve İzlenimcilik hareketine yol açmışlardır. Louvre Müzesi Paris dünyanın en büyük müzeleri arasındadır ve Mona Lisa ve Venüs de Milo dâhil birçok ünlü sanat eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Bayramlar ve kutlamalar

Fransızlar, geleneksel Noel ve Paskalya tatillerini kutlarlar. 1 Mayıs’ta İşçi Bayramı olarak da bilinen Mayıs Günü’nü kutlamaktadırlar. 8 Mayıs’taki Avrupa’daki Zafer, II. Dünya Savaşı’ndaki Avrupa’daki düşmanlıkların sona erdiği günü anmaktadırlar. Bastille Günü 14 Temmuz’da kutlanmaktadır ve bu, Paris’teki Bastille Kalesi’nin Fransız Devrimi’ni başlatmak için devrimciler tarafından bastırıldığı gündür.

Kaynakça:

m.ecouter-en-direct.com
franceculture.fr

Sonraki makale
ABO Kan Grubu ve COVID-19 Duyarlılığı Arasındaki İlişki
Önceki makale
Çocuklara Sebze Yedirmenin Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

TYT Sosyal Full Paket sepete eklendi.