Dünya Değişiyor – Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)

Dünya Değişiyor – Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)

Dünya Değişiyor - Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)

Dünya Değişiyor - Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)

Bilgisayarın en mühim sorunlarından biri olan birbirine dolanan, kullanım zorluğu ve ayrıca görüntü kirliliği oluşturan kablolar tarihe karışıyor. Kablosuz bir dünya uzun zaman hayal edilen bir olaydı. Intel’in yaptığı önemli bir ilerleme bizi kablosuz günlere bir adım daha yaklaştırdı. Intel kablosuz enerji tüketen araç ve bilgisayarların teknik etkinliğini arttırdı. Intel’in teknoloji patronu Justin Rattner enerji kaynaklarının kaybolma fikrinin mükemmel bir fikir olduğunu söyledi. Rattner ayrıca elektriğin nereden geldiğini düşünmememizin ve elektriğin her yerde oluşunun hayret verici olduğunu belirtti. Sözlerine bundan böyle ne kablo ne pil diyerek devam ettiren Rattner rezonatöre yakın olan laptonun (aralarında duvar dahi olsa) kendini sarj edebileceğini tahmin etmektedir. Intel’in bu teknolojisi manyetik indüksiyon fikrine dayanıyor. Bu prensip bir şarkıcının sesiyle bardağı tuzla buz etmesine benzerlik gösteriyor. Bu olay bardağın akustik enerjiyi doğal frekansında absorb etmesine dayanıyor.

Prizde enerji rezonatördeki – esasında anten – manyetik alana girer. Alıcı rezonatör manyetik alandaki enerjiyi etkili bir şekilde absorb etmeye ayarlıdır, bu yakınındaki objeler veya nesneleri etkilemiyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor ?

Dünya Değişiyor - Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)

1. Bakırdan yapılmış ana güç kaynağı olan anten.
2. Anten 6.4 Mhz frekansından elektro manyetik alan üretiyor.
3. Yaklaşık 5 m mesafede enerji tüneli
4. 6.4 Mhz frekansına ayarı anten (bilgisayarın alıcısı). Aldığı enerjiyi bilgisayarın şarj edilmesinde kullanıyor.
5. Enerji bilgisayar tarafından absorblanmıyor. Sadece bilgisayara bağlı olan anten tarafından absorblanıyor. Bu sayede çevredeki diğer cisimler yada insanlar bu olaydan etkilenmiyor.

 

Ampülün Çalıştırılması
Dünya Değişiyor - Kablolara Elveda (Kablosuz Elektrik)
Intel Geliştirme Forumundan araştırmacı Alanson Sample, 60 watt lık ampülün 1 metre mesafeden kablosuz olarak çalıştırılabileceğinin bir örneğini uyguladı.(Orjinal fikir MIT araştırmacılarından Marin Soljacic aittir). MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacıları bundan sonraki hedeflerinde ampülün 2 metre mesafeden daha yüksek enerji ile %40-45 verimle çalıştırmayı hedefliyorlar.

Dünya Değişiyor

Intelin WREL olarak adlandırdığı (wireless resonant energy link) sistem elektriğin kablosuz olarak farklı şekillerde iletilmesine deniyor. Intel dışından bir profesör Soljacic “Dünyanın en büyük yonga üreticisi bu teknolojiyi ileriye götürüyor”. Aynı profesörün AP haber ajansına verdiği demeçte ise “Bana göre bu birçok insanın sahip olmak isteyeceği çok heyecan verici bir teknolojinin doğrulaması. Asıl önemli soru şu tam olarak yapılıp yapılamayacağı. Şuanki çalışmalar çok heyecan verici ve gerçek hayata uygulamaya bir adım daha yaklaştırcı” şekilde görüşlerini bildirmiş.

Intel araçtırmacılarından Mr. Sample BBC ye verdiği demeçte ise “Bir sonraki aşamada kablosuz olarak cihazların (Cep telefonları, taşınabilir bilgisayarlar vs) şarj edilmesini hedefliyoruz. Daha az sayıda haklalı taşınabilir bilgisayar boyutlarında bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Halkaları notebook ekranın içerisine yada resim çerçevesine tümleşik olarak yerleştirip, cihazların kablosuz elektrik ortamında bulunduğu sürede şarj edilmesini sağlayacağız.”

Enderle Group analistlerinden Rob Enderle “Bu potansiyel olarak dünyayı değiştirecek bir olay”.

Intel’in teknoloji patronu Justin Rattner “bu teknolojinin önümüzdeki 5 sene içersinde kabul edilmiş ve uygulamaya geçilmiş olacak” şeklinde sözlerini tamamladı.

Önceki makale
Üç Eksenli Test Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

TYT Fen Full Paket sepete eklendi.