De-Quervain Tiroiditi(Viral Tiroidit) Nedir?

De-Quervain Tiroiditi(Viral Tiroidit) Nedir?

Virüs dediğimiz mikropların sebep olduğu tiroid bezi iltihabıdır. Genellikle kabakulak yapan virüsler, bu tür virüslerdir. Tabi bunun dışında da bir çok virüs olabilir. Pratik anlamda virüs belirlemeye ilişkin tetkik yapılamamaktadır. Mikrobik olmasına karşın, bulaşıcı değildir. Kişinin o virüse karşı direncinin azalmış olması, hastalığın ortaya çıkmasında etkendir.

Hastalık genelde aniden başlar. Ön boyun bölgesi ağrımaya başlar ve ağrı genelde şiddetlidir. Bu ağrı çene köküne, çeneye, boyunun yan taraflarına ve göğsün üst taraflarına yansır. Boynun sağa ve sola döndürülmesi zorlaşır ve boynun tiroid bölgesine dokunulması ile ağrı artar. Buna rağmen ağrının az olduğu hastalarda mevcuttur.

Belirgin bir halsizlik, yorgunluk ve genel anlamda bir kırıklık hissedilir. İştahsızlık, hafif ateş, bazen de yüksek ateş hastalık belirtilerini takip eder. Hastalar çarpıntıdan şikayet edebilirler. Muayenede tiroid bezinin çok sertleşmiş olduğu bulunur.

3242_tiri2

Hastalarda sedimentasyon’un çok yükseldiği laboratuar tetkiklerinde açıkça görülmektedir. Bu aşırı yükseklik hastayı korkutsa da, tedavi sonrasında hastalık iyileşmeye başladığında yavaş yavaş düşer.

T3, T4, TSH ölçüldüğünde, başlangıçta tiroidin aşırı çalışması, hipertiroidiye bağlanırken, Hastanın takibinde 4-6 hafta sonraki tetkiklerde bir tiroid yetmezliği görülecektir. Bu da 4-8 hafta sürer ve giderek tiroid çalışması normalleşmeye başlar. Bu zaman zarfında sedimentasyon da giderek normale dönmeye başlar. Sintigrafi bu hastalığın tanısında önemlidir. Tiroid düzeldikçe bez görüntüsü belirlenmeye başlar.

Kortizon tedavisi, bu tedavi sürecinde daha ağırlıktadır. 2 ay kadar azalan dozlarda verilir. Hafif vakalarda, romatizmal hastalıklarda ağırlıklı olarak kullanılan nonsteroid denilen iltihap çözücüler de kullanılır. Hastaların üçte birinde nüksler ( tekrarlama) görülebildiği gibi her 10 hastanın birinde de iyileşme sonrası sürekli bir tiroid yetmezliği kalabilir. Ancak bu durum problem teşkil etmemektedir. Ömür boyu tiroid hormon kullanımı gerekecektir.

Sonraki makale
Mustafa Necati Karaer Kimdir?
Önceki makale
Neden Diğer Canlılara Göre Daha Geç Yürümeye Başlarız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

TYT Tarih Paketi sepete eklendi.