Arkadaşlıkta yapay zeka ve ChatGPT: Arkadaşlık uygulamaları ve sohbet ruletleri günümüzde nasıl çalışıyor?

Arkadaşlıkta yapay zeka ve ChatGPT: Arkadaşlık uygulamaları ve sohbet ruletleri günümüzde nasıl çalışıyor?

Eğer son birkaç aydır bir bilgi boşluğu içinde değilseniz, muhtemelen ChatGPT hakkında çok şey duymuşsunuzdur — büyük miktarda bilgiye ve bir insanla anlaşılabilir ve “insani” bir dilde etkileşim kurma yeteneğine sahip büyük bir dil modeli. Nispeten konuşmak gerekirse, ChatGPT’ye herhangi bir şey sorabilir veya metinle uygulanabilecek bir şey yapmasını isteyebilirsiniz ve o da bunu yapacaktır. Fena değil, değil mi?

Birçok kişi ChatGPT’nin ortaya çıkışının internet’in gelişiminde tamamen yeni bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Sinir ağlarının ve yapay zekanın ortaya çıkışı, teknolojinin evriminde bir sonraki adımdır. Ancak yeni chatbot’un etrafındaki tüm hype’ın ardında, birçok insan yapay zekanın hiç de yeni bir olgu olmadığını unutuyor. Ve arkadaşlık sektörü de dahil olmak üzere uzun yıllardır kullanılıyor. Bugün tam da bu konu hakkında konuşmak istiyoruz!

Hangi arkadaşlık siteleri ve uygulamaları çalışmalarında yapay zekayı kullanıyor?

Genel olarak, popüler arkadaşlık hizmetleri birkaç yıldır yapay zeka teknolojilerini kullanıyor. En azından birkaç örnek sayabiliriz:

  • Tinder, kullanıcı kaydırmalarına ve tercihlerine göre potansiyel eşleşmeler önermek için yapay zeka kullanır. Uygulamanın algoritması, zaman içinde önerilerini geliştirmek için kullanıcı davranışlarından öğrenir.
  • Match, kullanıcıların eşleşmeleri bulmalarına yardımcı olmak ve arkadaşlık tavsiyeleri vermek için Lara adlı yapay zeka destekli bir sohbet robotu kullanır.
  • eHarmony, kullanıcı verilerini anlamak ve insanları kişiliklerine, değerlerine ve ilgi alanlarına göre eşleştirmek için yapay zeka kullanan bir kişilik analiz sistemi kullanır.
  • Hily, eşleşmeler önermek amacıyla kullanıcı davranışını ve tercihlerini analiz etmek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Uygulama ayrıca en uygun eşleşmeleri tahmin etmek için yapay zeka kullanan “Akıllı Kaydırma” adlı bir özelliğe sahiptir.
  • Zoosk bir yapay zeka eşleştirme sistemi kullanır. En alakalı eşleşmeleri sunmak için kullanıcı davranışını ve tercihlerini analiz eder. Uygulama ayrıca, kullanıcı fotoğraflarının gerçekliğini doğrulamak için Yapay Zeka kullanan bir Fotoğraf Doğrulama özelliğine sahiptir.

Bu örneklerde, yapay zekanın hizmetlerin “içinde” çalıştığını ve kullanıcının aslında onunla etkileşime giremediğini görüyoruz. Ya da etkileşime girebiliyorlarsa bile bu çok sınırlı bir ölçüde oluyor. Ancak bugünün konusu özellikle ChatGPT ile ilgili olduğundan, chatbot ile etkileşimden bahsediyoruz. Ve burada, aslında bahsetmemiz gereken bazı “tuzaklar” gizlidir.

ChatGPT neden internette romantik bir ilişki hayal edenler için bir tehdit haline gelebilir? Ve bu tehditten nasıl kaçınılır?

Bu konunun bağlamını daha iyi anlamak için biraz bilime girmemiz gerekiyor.

1950 yılında İngiliz matematikçi, mantık bilimci ve kriptograf Alan Turing, bir makinenin zekasını ölçmek için özel bir test geliştirdi. Prensip basit: bir insanın başka bir insanla mı yoksa yapay zekayla mı iletişim kurduğunu anlaması gerekiyor. İşte en ilginç şey: şu anda sadece iki algoritma bu testi geçmeyi başardı. Birincisi, 2012 yılında jürinin %29’unu yaşayan bir insan olduğuna ikna edebilen sanal partner Zhenya Gustman, Odessa’dan 13 yaşında bir çocuk. İkincisi ise Chat GPT’dir.

İkisi arasındaki fark, ilk chatbot’un halka açık olmamasıydı. İkincisi ise öyle. ChatGPT ile yalnızca web sitesi üzerinden sohbet etmekle kalmıyor, aynı zamanda diğer hizmetlerle entegre olmak için API’ını da kullanabiliyorsunuz. İşte asıl sorun da burada yatıyor. Bugün, neredeyse herkes ChatGPT API’ını kendi amaçları için kullanabilir. Ve bu amaçlar her zaman iyi değildir…

Modern dünyada bir arkadaşlık uygulamasında gerçek bir kişiyle sohbet ettiğinizden emin olabilir misiniz? Bunun böyle olma ihtimali nedir? Diğer tarafta size cevap veren, sorular soran, hayattan hiç yaşanmamış bazı hikayeler anlatan sıradan bir algoritma yok mu? Birinin sadece eğlence için bir chatbot eklemesi güzel. Ancak saldırganlar da aynısını yapabilir ve yapay zekayı sizden para dolandırmak için çok zorlanmadan “eğitebilir”. Ya da bazı kişisel bilgilerinizi toplayabilirler. Bunun emsalleri zaten var ve sayıları daha da artacak!

Ancak kendinizi nasıl koruyabilir ve arkadaşlık hizmetlerinde yapay zeka tuzağına düşmezsiniz?

Botlarla sohbet etmekten kaçınmanın belki de en kolay ve en güvenilir yolu, konuşmaları yalnızca video aracılığıyla yapmaktır. Böylece partnerinizi hemen görürsünüz ve başka bir yapay zeka ile iletişim kurmadığınızdan emin olursunuz.

Neyse ki, çoğu popüler arkadaşlık sitesi ve uygulamasında zaten yerleşik görüntülü sohbet var. Bu nedenle uygun bir site seçimi ile kesinlikle herhangi bir zorluk yaşanmayacaktır. Ancak temelde geleneksel arkadaşlık hizmetleri olmadan yapabilir ve bunun yerine farklı bir format kullanabilirsiniz — sohbet ruleti.

2023’te denenecek en iyi chatroulette siteleri

Daha fazla uzatmadan, işte denemeniz gereken birkaç popüler görüntülü sohbet ruleti:

  • Chatroulette — tarihteki ilk görüntülü sohbet ruleti. Chatroulette’ten önce sadece Omegle rastgele sohbet vardı ancak başlangıçta görüntülü arama özelliği yoktu.
  • CooMeet — hatasız bir cinsiyet filtresi ve yerleşik bir mesaj çevirmeni ile chatroulette.
  • Chatous — iOS ve Android akıllı telefonlar için ilgi alanına göre hashtag arama özelliğine sahip kullanışlı görüntülü sohbet.
  • Chathub — cinsiyet filtresi ve coğrafi konuma göre partner arama özelliğine sahip basit görüntülü sohbet ruleti.
  • Bazoocam — yerleşik çevrimiçi mini oyunlar ve kendi video yayın platformu ile rastgele sohbet ruleti.
  • Chatki — sohbet ruleti ve video yayın platformunun birleşimi.
  • LiveU — yabancılarla iletişim kurmak için temel işlevselliğe sahip oldukça popüler sohbet ruleti.
  • Camsurf — cinsiyet filtreli ve ilgi alanlarına göre arama yapan görüntülü sohbet ruleti.

Bu arada, birçok sohbet ruleti de yapay zeka kullanıyor. Örneğin, site kurallarını ihlal edenleri hızlı bir şekilde tespit etmek ve gerekirse engellemek için aramak.

Özetleyelim

Yapay zekaya ve özellikle ChatGPT‘ye dayalı çeşitli teknolojik çözümler, modern bir insanın internet iletişimine yaklaşımını gerçekten değiştirebilir. Ancak bu değişikliklerin hepsi yalnızca olumlu olarak adlandırılamaz. Bazı durumlarda, yalnızca ek tehditler içerirler ve rahatsızlığa neden olurlar.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki arkadaşlık sitelerini ve uygulamalarını kullanıyorsanız dikkatli olun. Karşınızdaki kişiyi görmüyorsanız, şu anda normal bir botla mesajlaşıyor olma ihtimaliniz her zaman vardır. Bu nedenle son tavsiyemiz: iletişiminizi mümkün olan en kısa sürede video formatına çevirmeye çalışın. Bu daha kullanışlı, daha güvenli, tabiri caizse “daha insancıl”.

Sonraki makale
Western Tarzı Giyim Nedir? Nasıl Yapılır?
Önceki makale
David Hockney (1937-) Kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz

11. Sınıf Biyoloji Seti sepete eklendi.