TYT biyoloji 0’dan zirveye nasıl çalışılmalı?
Pek çok öğrencinin korkulu rüyası olan TYT biyoloji hem TYT fende bazı öğrencilerin asla net kazanamayacağını düşündüğü bölgedir hem de AYT biyoloji içi temel kilit taşı oluşturur. Yapısı itibariyle her ünitesinde çok sık sorulan ve üzerinde durulan noktalar taşıması sayesinde doğru taktiklerle çalışan bir öğrencinin halletmesi kolay olur.
TYT Biyolojide not tutmanın önemi!
Not almak pek çok öğrenci için zorlayıcı ve uzak durulan bir çalışma yöntemidir. Biyoloji dersi diğer derslere göre not tutmanın çok fazla verim vereceği bir derstir. Hem bilimsel olarak not tutmak sözel bilgilerin akılda daha kalıcı yerleşmesini sağlar hem de öğrencinin gizli silahı olarak kullanacağı kaynak hâline gelir. Öğrenci not alırken farkında olmadan tekrar için çok doğru bir adım atmış olur. Bir konuyu tekrar etmek isteyen öğrenci o konuda notları varsa çok hızlı şekilde notlarda bilgileri hangi sırayla verdiğini ve hangi detaylara dikkat ettiğini hatırlayarak notun barındırdığı bilgileri çok net aklında tutabildiğini görür. Not tutarken en sık yapılan hata not tutma işini hızlıca yapmamaktır. Bazı öğrenciler not tutma adı altında konunun tüm kaynaklarını okuyarak konunun bütün detaylarını tamamen barındıran ve her şeyi kapsamaya çalışan, sonuç olarak hazırlaması çok zahmetli olduğundan öğrenciye test çözme zamanı bırakmayan bir çalışma yapmaktadır. Her konuda öğrencinin aşina olduğu ve iyi hatırladığı temel bilgiler vardır. Aynı zamanda öğrencinin bir türlü aklına oturtmadığı ve zorlandığı ya da aklına oturtsa da kısa sürede unutacağı bilgiler vardır. Öğrenci sadece en lâzım olan bilgileri barındıran kısa ve hızlı notlarla çalışmalıdır.
Tekrar sistemi kurmak!
Tekrar sistemi demek öğrencinin bilgilere yeniden döneceği bir çalışmayı planlayabilmesidir. Öğrenci biyoloji dersine mutlaka birden fazla kaynakla çalışmalıdır çünkü sözgelimi farklı zamanlarda iki kaynağı çözmek hem konunun tüm bilgilerini iki kere görmek hem de iki farklı yazarın soru tipleriyle karşılaşmak demektir. Bu noktada yapılan bir hata vardır. O hata ders için örneğin beş kaynak alıp birinci üniteyi öğrenince beş kaynaktan birinci üniteyi bitirmeye çalışmak ve her ünitede bu şekilde ilerleme çabasında olmaktır. Öğrencinin bunun yerine bir veya iki kaynaktan konuyu öğrenir öğrenmez çözmesi, diğer kaynakları ise zaman aralıklarıyla çözmesi gerekmektedir. Örneğin bir haftada bir konudan on kaynak çözen öğrenci ve bir haftada bir tane çözüp bir hafta sonra ikinciyi çözüp bir ay sonra üçüncü kaynağını bitiren öğrenci karşılaştırılrsa iki ay sonra ilk öğrencinin taze bilgisi kalmayacaktır ve ikinci öğrencinin çok gerisinde kalacaktır. Bu sebeple soru fazlalığından ziyade düzenli ve aralıklı çalışmak biyolojiye çok daha faydalıdır.