Evde Sabun Nasıl yapılır?

Evde Sabun Nasıl yapılır?

Evde Sabun Nasıl yapılır?Günümüz popüler dünyada yerini alan organik olsun kavramı sadece gıda maddelerinde değil kozmetikten tutunda kullandığımız saç boyalarına şampuanlara hatta sabunlara kadar uzanmış durumda. Kullanabileceğiniz en organik olan ürünler kendi evinizde bildiğiniz malzemelerde hazırladığınız şeylerdir. İçine ne koyduğunuzu bilir hijyenik ortamda hazırlandığından emin olabilirsiniz. Kullandığımız sabunların cildimize en iyi gelen sabunun ne olduğunu biliriz. Hemen tükettiğimiz her ürünün sabunun evimizde yapabiliriz. Örnek verecek olursak bal, kahve, çilek mandalina, portakal, lavanta,defne… daha sayamayacağımız bir çok çeşit. Dışarıdan aldığımız sabunlar ne kadar kokulu yada aromalı olursa olsun %90 kadar kısmında ya koku esansları yada aroma damlaları kullanılır. Seçtiğiniz her gıda maddesinin bedenimize ayrı ayrı faydaları vardır. Evde nasıl sabun yapabileceğinizi duyunca kendiniz için sabun yapmaya başlayacak cildinize gönül rahatlığı ile uygulayabileceksiniz.

Evde yapacağınız sabunların faydaları

Yazacağımız maddeler saymakla bitmez ancak bir kaç maddeye göz atalım. Özellikle kendi yapacağınız sabunların Ph dengesi dışarıdan temin edeceğinizden daha yararlıdır. Bedeninizin doğal koşullarla hazırladığınız sabunlar sizin için paha biçilemez. Kapalı gözeneklerinizi açar ve teninizin rahat bir nefes almasını sağlarsınız. Sabunun cilt kurutucu bir özelliği olduğu için kendinize uygun sabunu hazırlarken nem oranını dengelersiniz. Teninize canlılık kazanırsınız. Zeytin yağı ile hazırlayacağınız sabunlar saçlarınızın bakımını hiç bir yabancı maddeden yardım almaksızın onarır. Özel aroma kokuları ile banyoda kendinize terapi yapabilir canlılık ve zindelik kazanabilirsiniz.

Evde Sabun Nasıl yapılır?Evde sabun yapımı:

Öncelikle dikkat etmeniz gereken hususlardan biri bütün malzemelerin eksiksiz ve gramajına uygun olmasıdır. Ölçüyü kaçırdığınız anda bütün malzemelerin, emeğinizin ve harcadığınız zamanın heba olmasına sebep olursunuz. Sabun yaparken ve yaptığımız sabunların ana malzemesi olana kostik (soda) bulmanızdır. Yapısı gereği uçucu bir madde olan kostiği kullanırken dikkat edin direk teninize değdirmeyin ve sabun yaparken eldiven ve gözlerinizi koruması için bir gözlük kullanın. Temizlik malzemesi satan dükkanlardan sabun yapmak için temin edeceğinizi söylediğinizde size yardımcı olacaklardır. Ve vazgeçilmez bir diğer malzeme ise zeytinyağıdır. Artık mutfağınızı bir deney laboratuvarı gibi kullanmaya hazırsınız.

Lavanta sabunun malzemeleri:

30 gr kostik
60 gr saf su
240 ml zeytin yağı
20 ml lavanta yağı
Bir tutam kurutulmuş lavanta

Evde Sabun Nasıl yapılır?Lavanta sabunun yapılışı:

Öncelikle koruyucu gözlük ve eldivenleri takın sabun yapmaya hazır hale gelin. Öncelikle saf suyu ve kostiği bir kaba alın ve çok yavaş karıştırmaya başlayın bir süre sonra dumanlar çıktığını göreceksiniz ki bu gayet normaldir. Kesinlikle kapalı alanda yapmamaya özen gösterin. Bir süre soğutun ve karışımı beklerin yaklaşık 40 dakika sonra diğer işlemlere geçebiliriz. Sonra zeytin yağını bir kaba alın ve el yakmayacak bir sıcaklığa gelecek kadar ısıtın eğer mutfak termometreniz varsa 50 dereceye kadar bekleyebilirsiniz. İçine önceden hazırladığınız kostik ve saf su karışımını ekleyin ve bir blender yada el çırpıcı ile jel kıvamına gelene kadar durmadan karıştırın yaklaşık 3 dk. Son olarak da lavanta yağı ve kurulmuş lavantaları hazırladığımız karışıma dökün. Sabun kalıplarına elde ettiğiniz kremsi karışımı eşit bir şekilde pay edin üstünü temiz bir havlu yada bezle örtün ve 24 saat kadar bekletin ertesi gün kalıptan çıkmaya hazır hale gelecektir. 1 yada 2 ay kadar nem almayan kuru bir alanda muhafaza edin ve bu süreden sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu vermiş olduğum tariflere lavanta yağı yerine Hindistan cevizi yağı, badem yağı, tarcın, biberiye gibi aromaları kullanarak tarife bire bir uyarak yeni sabunlar elde edebilirsiniz.Eğer amacınız sadece değişik kalıplarla sabunlar oluşturmak ve süs amaçla kullanmaksa o zaman daha kolay bir yöntem var. Yapmanız gereken bir kaç sabun bazı sabun boyası ve esansı temin etmek olur. Sabun bazını bir kaseye alın ve kaynayan bir tencerenin üstüne oturtun benmari usulü ile eritin sabun mum gibi çabuk eriyen bir madde olduğu için fazla bekletmeye gerek kalmayacak.

İçine istediğiniz renklerden biraz damlatın ve esans ekleyin temin ettiğiniz sabun kalıplarına tercihe göre dökün. Eğer sabun kalıplarını saf alkol ile silerseniz döktüğünüzde hava kabarcıklarını da engellemiş olursunuz. Bir kaç püf noktası ise boya maddesini direk sabun bazının içine dökmeyin esansla açın ve öyle dökün böylece her yerinin aynı renkte olmasını sağlayacaksınız.

Kaynakça:
https://www.bilgblog.com/kokulu-sabun-yapimi-resimli-anlatim/

Sonraki makale
Önceki makale
Çekiç Parmak Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Öne Çıkan Paketlerimiz