AYT’de belirleyici dediğimiz bir ders sayısal alanda yoktur, ancak belli konulara öncelik verildiği geçmiş senelerin sınavlarına bakarak da anlaşılıyor. AYT biyoloji de bu mantıkta işliyor, konular birbiriyle bağlantılı olduğundan hepsine çalışılması gerekiyor. Fakat çoğu konu basit bir şekilde veriliyor, fazla detaya girilmiyor ki notları yazarken de buna öncelik verdim. Şimdi de sizlere ayt biyolojide netlerimi nasıl artırdığımı, konulara nasıl çalıştığımı anlatacağım.

AYT BİYOLOJİ NETLERİ NASIL ARTAR, AYT BİYOLOJİYE NASIL ÇALIŞILIR?

Ayt biyoloji uzaktan baktığınızda fazla terimsel ve içinden çıkılması güç konulardan oluşuyor. Fakat sistematik bir şekilde program yapıp sırayla ilerlerseniz her konunun başka bir konunun kilidini açtığını görebilirsiniz. Sözel bir ders olmadığından ötürü ezber yapmaktan ziyade mantığını kavradığınızda tüm konuların kolay geldiğini fark edeceksiniz. Gelelim mantığı nasıl oturtabileceğimize: görselleştirerek ve tekrarlayarak.

Görselleştirme

Görsel kullanarak konuları öğrendiğimde daha kolay aklımda kaldığını fark ettim ve notlarımı tablo veya şemalara dökmeye başladım. Notlarda da fark edeceğiniz üzere bol miktarda görsel kullanarak bilgilerin o görsellerle veya haritalarla aklınızda kalmasını sağlamaya çalıştık.

Tekrarlama ve not tutma

Derste öğrendiğimiz konular tekrarlanmadığında kolayca unutulabiliyor. Bu nedenle izlediğim videolarda not tutarak çalıştım ve bu notları düzenli tekrar ettim. Piyasadaki notlarda bilgiler karmakarışık ve MEB kitabı gereksiz bilgilerle dolu olduğundan bir düzen göremedim ve videolardan kendim notlar çıkardım, öğretmenlerimin notlarını kullandım. Bu eksiklikten dolayı yazdığımız ayt biyoloji notlarında gerekli bilgileri aldık ve düzenli bir sistem oluşturduk. Notlarda bıraktığımız boş alanlar size de not tutma imkanı sağlıyor. Oralara notlar alarak çalışmanızı ve o notlardan kısa kısa tekrarlar yapmanızı tavsiye edebilirim.

Deneme ve analizi

Notlardan tekrarlar yapmaya denemelerle devam edebilirsiniz. Özellikle piyasadaki ÖSYM ayarındaki denemelerle konuları sürekli aklınızda tutabilirsiniz. Zaten ayt biyoloji adına bir denemede toplam 13 soru olacağından bunu günlük bir rutin haline getirebilir ve sınava kadar her konunun her çeşitte sorusunu görmüş olursunuz. Fakat deneme analizini ihmal etmemek gerekir. Öğrenciler genelde denemeyi çözdükten sonra unutma eğilimindedir. Bu da denemeyi verimli kılmaz. Denemeleri çözdükten sonra kontrol edip yanlışları analiz etmek deneme çözmenin asıl mantığını oluşturur. Gerekiyorsa konunun videolarını izleyip notlara göz gezdirmekte fayda var.

Önceki yazı
TYT Fen Netleri Nasıl Artar?
Sonraki yazı
DOĞRU DERS ÇALIŞMA ORTAMI NASIL OLMALI?  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed